White Balance elbette en önemli ayarlardan birisidir. Zaten Camera Raw Editorunde ilk sırada onun yer alması da yoğunluklu olarak pek çok fotoğrafçının fotoğrafını işlerken öncelikle beyazını belirlediğini, bu sayede diğer renkleri de istediği tonlara oturttuğunu bize gösterir.
Özellikle içinde mavi renk bulunduran kadrajlarda, beyaz ayarı daha bir önem kazanır. Zira, kadrajdaki sarı ve tonlarını tabiri caizse "gıdıklamak" için White Balance Tool'unda yüksek renk ısısına doğru yönlendiğinizde, sarı ve tonlarını "daha keyifli" yaparken maviyi "kirlettiğinizi" farkedeceksiniz.
Bu nedenle bir fotoğrafın ekran karşısında Photoshop'ta işlenmesi esnasında önemli "referans" renklere yoğunlaşmanızı öneririm. Örneğin mavi gökyüzünün çok yer kapladığı böyle bir kadrajda :
CLOUDY:


White Balance ayarını Cloudy yaparak belki sarı taştan heykelimizin rengini güzelleştirdik. Ama diğer yandan gökyüzünün mavisi bu White Balance ayarı nedeniyle uygulanan "sarı filtre" nedeniyle tabiri caizse "kirlendi".
Oysa bu ayarı Daylight yaparsak:

Sarı alanlardaki "akşam ışığı" izlenimi azalır ama mavi biraz olsun doğru renk tonuna haraket eder.
Hatta renk ısısını biraz daha düşürür, örneğin 4900 Kelvin değerine indirirsek, mavi çok daha keyifli bir tona ulaşır:
MAVİ İÇİN 4900 KELVİN:


Burada asıl olan "mavi" yi gözetmektir. Referans noktamız bu olmalı. Aynı durum örneğin iç mekanda mozaik çekimlerinde kendini gösteriyor:
TUNGSTEN IŞIK ALTINDA DAYLIGHT :

Görüldüğü üzere, maviler adeta yok gibi, farklı bir yeşil tonuna dönüşmüş durumda. Oysa eğer bu fotoğrafı işlerken renk ısısını 3200 kelvine kadar düşürürsek, mavilere ulaşmaya başlarız:
TUNGSTEN ISIK ALTINDA 3200 KELVIN RENK ISISI:

Bu iki örnekten çıkartmamız gereken sonuç şudur. Kadrajımızdaki renk dağılımına göre White Balance ayarlarını oluşturmalıyız. Bu nedenle çekim esnasında bu detayları çok farkedemeyebiliriz. Bu tür "ince" ayarları daha kolay ve kayıpsız yapabileceğimiz RAW formatı burada yine karşımıza çıkıyor.
İyi bir fotoğraf sizin istediğiniz şekilde görsel olarak işlenebilen bir fotoğraftır. Bu konuda RAW formatı bize pek çok avantajın yanında çok basit birkaç tık darbesiyle White Balance ayarını çok kolay kontrol edebilme lüksünü getirir. Bu nedenle Jpeg çekip sonra bu ayarı zorlayarak halletmek yerine RAW olarak çekip daha sonra ekran başında bu ayarı gözümüzün istediği şekilde belirlemek çok daha uygun olacaktır.
Saygılarımla
Hakan Hatay
08/06/2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder