15 Aralık 2011 Perşembe

ALACAKARANLIK MAVİSİ


KARANLIK ÖNCESİ MAVİ


    Kars Kalesi, 01 Ekim , çekim saati:17:24  



Zor bir renk mavi; soğuk olarak tanımlanan renkler listesinde birinci sırada yer alan bir renk. Beyaz Dengesi söz konusu olduğunda çoğu zaman Mavi’yi ısıtmak için sarı tabanlı yazılım filtreleri kullanılır.  Gölgede ışık mavi tabanlıdır örneğin, onu sarı ile ısıtmak gerekir ki çekeceğimiz fotoğraf yeterince canlı ve doğal renklere sahip olsun. Elbette konumuz beyaz dengesi değil o nedenle bu konuda çok detaylı yazmayacağım bu sayımızda.

100. Sayımızı kutladığımız bu ay ( Digital Photoline dergisi ) yayımlanacak olan yazımda biraz da sanırım son dönemde ülkemizin geçtiği zor koşullardan esinlenerek biraz duygusal bir konu seçmeyi istedim. Bu duygusallığı da işin soğuk tarafından anlatmak geldi içimden doğal olarak. Mavi soğuk bir renk evet. Zor koşullar nedense soğuk ile paralel oluşuyor sanırım. Soğuk zorluyor bizleri; soğuk, afetlerle beraber daha da ağırlaşıyor. Umarım sıcak günler yakındadır, ve bir an evvel insanlarımızı ısıtır.

Elbette görsel anlamda soğuk tek başına kullanıldığında çekilen kareye doğal bir hüzün etkisi eklenir. Ancak fotoğraf karşıtlıklar platformunda oluştuğuna göre, soğuk renkleri, diğer yandan bakarsak, sıcak renkleri güçlendirmek için de kullanabiliriz. Buradan haraketle, gece çekimlerinde kullanmaya gayret ettiğimiz “Alacakaranlık Mavisi” konusunu işlemeye gayret edeceğim. Ancak Alacakaranlık mavisini kullanırken onu aynı zamanda ısıtabileceğimiz sarı tabanlı renkleri de ihmal etmemeye çalışacağım.


Teknik olarak aslında çoğumuzun bildiği birkaç önemli noktayı tekrarlamak gerekirse şunları kısaca söyleyebiliriz:

(1) Zamanlama: Gün doğumundan evvel veya gün batımından hemen sonraki kısa zaman dilimlerinde gökyüzünde oluşan o muhteşem mavi rengi fon olarak kullanıp az ışık mimari çekimlerimizi daha renkli hale getirebiliriz. Elbette mevsim önemli bir belirleyicidir bu noktada. Örneğin yaz dönmelerinde gün batımının ardından kızıl rengin bitimiyle başlayan mavi gökyüzü yaklaşık 20-25 dakika kadar sürer. Önce doğu yönü alacakaranlık mavisine ulaşır, daha sonra da batı yönü. Buradan haraketle arkası doğuya bakan bir mimari eserin fotoğrafı önce, arkası batıya bakan bir eserin ise sonra çekmek şeklinde yapacağımız bir planlamayla aynı akşamda birkaç ayrı alanda Alacakaranlık Mavisi’ni yakalamak mümkün olabilir. Kış mevsimlerinde ise bu süre neredeyse 5 dakikaya kadar bile inebilir.



  Fotoğrafı çektiğimiz yön batı istikametindeyse, henüz gökyüzü kızıl renklerdeyken de çekim                   yapılabilir. Ancak görüldüğü üzere gerçek Alacakaranlık mavisine ulaşılamaz. ( Dolmabahçe Sarayı, 18 Haziran  , çekim saati: 20:16 )





      Anadolu Kavağı, 12 Temmuz , Saat:20:59 .


(2) Çekim Tekniği: Bu tür çekimlerde az ışıktan ve uzun pozlamadan bahsettiğimize göre muhakkak sehpa kullanmalıyız. Ayrıca titremeyi iyice sıfıra yaklaştırmak için varsa kablolu deklanşör ya da uzaktan kumanda, ya da en azından geciktirmeli çekim ile deklanşöre bastığımız anda değil de biz makinamızdan koptuktan biraz zaman sonra pozlamanın başlamasını sağlamalıyız. Unutmamalıyız, az ışık çekimlerinde titreme riski çok artar ve sehpa ile çekseniz bile makinanızın en ufacık bir haraketi çektiğiniz karenin çöp olmasına neden olur.

(3) Işık Ölçümü: En önemli kararlardan birisi hangi ışık değerine göre çekim yapacağımızdır. İnsan eliyle yapılan aydınlatmalar genelde spot türü bir noktadan başlayan ve yayılan bir ışık sağladığı için içimiz daha da zordur. Bu nedenle erken zamanda çekmemiz önem kazanır. Yani gün batar batmaz başlayan “erken alacakaranlık mavisi” işimizi ışık okuma konusunda kolaylaştırır. Çünkü hala gökyüzünden konumuzun üzerine gelen ışık sadece spot aydınlatma değil daha homojen bir ışıklandırma sağlamaktadır. Genelde asıl referans değerimiz aydınlatmalara yakın olan yüzey bölgeleridir. Gökyüzünden gelen ışık ise geri kalan alanların aydınlanmasını sağlar.


   Topkapı Surlar, 02 Temmuz , saat :20:00





                             Selimiye, 06 Eylül, çekim saati: sabah 06:39






     Süleymaniye, 16 Eylül, çekim saati: 19:28





























Selçuk Kalesi, 14 Mayıs, çekim saati: 19:47





   Kumkapı, 12 Mayıs, çekim saati:19:37





                             Aksaray Ulucami, 19 Mayıs, çekim saati: 19:05




    Mevlana, 17 Mayıs, çekim saati: 19:24



Özetlemek gerekirse, mevsime bağlı olarak gün batımı saatleri değiştiği için gün batımının hemen ardından ya da gün doğmadan hemen evvel gökyüzünde mavi renk hakimken yapılan çekimlerde daha renkli karelere ulaşmamız mümkündür. Önemli olan zamanı kaçırmamak, çekim zamanından evvel tripodumuz üzerinde kadrajımızı hazırlamış halde beklemek, ve çekim esnasında makinamızı titretmemeye özel önem göstermektir. Alacakaranlık mavisini ziyaret edeceğiniz mekanlarda boş geçmemenizi öneririm. Yeter ki mekanda güzel aydınlatılmış alanları gündüz gezinizde belirleyin. Unutmayın, bir kentin fotoğrafik anlatımı sadece gündüz çekilen karelerle sağlanmaz. Gece özellikle de alacakaranlık mavisinde çekeceğiniz kareler size anlatımda büyük destek sunar.

Işığınız bol, fonunuz alacakaranlık mavi olsun.



NOT: Digital Photoline dergisinin 100. Sayısı şu an bayilerde. Pek çok bilgi veren önemli makalenin bulunduğu bu dergiyi almanızı öneririm. 

Saygılarımla
Hakan Hatay
Kasım 2011